I en tid hvor der er stadig større fokus på at optimere tid, arbejdsgange og reducere miljøbelastningen, er det naturligt at se på digitaliseringen af manuelle processer.

Det har virksomheden Nodi A/S gjort – og de har opnået store gevinster ved at digitalisere monteringsprocessen af hydrauliske slanger og styresystemer på de store valsemaskiner, som de producerer og leverer til store dele af verden.

Virksomheden har skåret hele 60 pct. af monteringstiden efter de begyndte at bruge Monteringsassistenten, der er en integreret del af programmerne PC|Automation og PC|Automation Service.

Monteringsassistenten styrer brugeren gennem monteringen af tavler og maskinanlæg, så det automatisk fremhæves, hvad der skal monteres og hvor. Det er op til brugeren selv at bestemme, hvilke retningslinjer det skal foregå efter, og programmet giver hele tiden et enkelt overblik over, hvor langt man er processen.

Digitaliseringen af processen fjerner behovet for printede diagrammer, reducerer tidsforbruget, højner kvaliteten og fremmer dokumentationen. For medarbejderne hos Nodi A/S betyder det også, at det nu er slut med at montere efter de op til tre meter lange tekniske tegninger, som der tidligere blev monteret efter.

Den digitaliserede proces gør også service og fejlfinding lettere.

Også til undervisningsbrug

Det er ikke kun i produktionsvirksomheder, at programmer som Automation er med til at optimere.

En forbedret indlæring og øget forståelse for, at et grundigt forarbejde skaber bedre og hurtigere processer, er blot nogle af de fordele, man har oplevet på Rybners Tekniske Skole.

Her ser man nemlig teknisk dokumentation som et vigtigt håndværk og oplever stor værdi i, at eleverne anvender Automation og Monteringsassistenten i undervisningen.

Claus Wedege Pedersen, der bl.a. underviser i grundforløbet på Elektrikeruddannelse på Rybners Tekniske Skole, oplever at brugen af programmet gør, at eleverne bedre lærer – og forstår – at det at investere tid i starten af et projekt, giver mulighed for at vinde tid på den lange bane.

Han oplever tit i sin undervisning, at de elever der bruger tid på at tegne projektet i Automation og ikke bare går i gang med montagen med det samme, de overhaler de andre i processen. For nogle elever tager det nemlig længere tid at tegne diagrammer monteringskorrekt via programmet, men den struktur og orden, som de opnår i processen, er med til at optimere det efterfølgende montagearbejde. Montering med hjælp fra Monteringsassistenten giver et godt overblik, er med til at reducere fejl og giver en bedre læring og viden om, hvad der er de “rigtige” beslutninger i processen.